Hvis du kæmper for selv at flirte med tanken om at opgive ost og æg, skal du vide, at det kun er begyndelsen for veganere. Det er ikke kun det oplagte kød og mejeriprodukter, veganere skal vende næsen til, det er også en hel liste over slik, nødder, juice og endda øl og vin.
Hvad!? Jeg ved. Tilsyneladende er der masser af skjulte animalske produkter i fødevarer som disse, der på overfladen virker totalt dyrevenlige. Det er udfordringen ved at leve en plantebaseret livsstil: du har lært ind og ud af disse undercover animalske produkter.
Så før du smider din vegansk ven en fest og antag, at slikkepindene er sikre, tjek disse købte varer, veganere forsøger at undgå og hvorfor.
1. Noget sukker
Hvidt sukker får sin farve fra en raffineringsproces, der ofte involverer brug af røg, hvilket betyder, at selvom det ikke direkte er et animalsk produkt, er det ikke vegansk. Men vælg ikke brunt sukker, pulveriseret sukker eller endda råsukker. Alle er lavet af raffineret hvidt sukker. Nogle sukkerproducenter er certificeret veganer, så tjek virksomhedens websted eller PETA for at finde ud af det. Eller bare vælg i stedet ahornsirup eller agave -nektar som sødemiddel.
2. Jell-O, skumfiduser, gummibjørne osv.
Disse søde godbidder er typisk lavet med gelatine, som er lavet af kollagen, der kommer fra animalske biprodukter. Du bør undgå ethvert produkt fremstillet med gelatine. Når det er sagt, vil en hurtig internetsøgning afsløre veganske versioner af disse og mange andre gelatineholdige fødevarer. Hvis du laver noget fra bunden, kan du prøve at erstatte lige meget agar-agar.
Mere:20 veganske karamelopskrifter, der er dekadente og sunde - ja, begge dele
3. Andre slik
Mens vi handler om slik, skal du være forsigtig med slik generelt. Den skinnende belægning kommer fra en harpiks, der udskilles af en insekt (lac bug). Selvfølgelig ville "lac bug juice" brænde selv ikke-veganere, så de kalder det normalt bare "konditorglasur."
4. Røde fødevarer
Hvad med dem med falske røde æble slik? Der er ikke noget galt med de røde ting, Moder Natur laver, men de fleste røde slik og en masse røde fødevarer får generelt deres farve fra røde pigmenter fra et kvindeligt cochineal insekt. På etiketten står der "cochineal", "karminsyre" eller "karmin".
5. Sojaost
Det kan ikke være sandt, ikke? Faktisk kan det. Vi kan ikke forklare nogle producenters beslutning om at tilføje kasein (mælkeprotein) til et produkt, der sandsynligvis vil blive købt af veganere, men det sker. Tjek etiketten, før du køber.
6. Saucer og dressinger
Worcestershire sauce indeholder udover mange andre ansjos. Det samme er tilfældet med mange salatdressinger, som Cæsar. Og det siger sig selv, at cremebaserede forbindinger bør undgås, medmindre de er specifikt veganske. Disse er dog kun de indlysende. Der er så mange varianter derude, du bør altid tjekke etiketten og vide, hvad hver enkelt ingrediens er.
7. Jordnødder
Medmindre du selv knækker nødderne, skal du springe de pakkede, afskallede jordnødder over. Nogle mærker kan bruge gelatine som tilsætningsstof.
Næste op: Chips
En version af denne artikel blev oprindeligt offentliggjort i november 2013.